Opnieuw BTW-verlaging voor horeca

gezellig tafelen
11/06/21

Net als vorig jaar wordt de horeca ondersteund met een BTW-verlaging. Dat moet helpen om de coronacrisis te boven te komen. De maatregel is slechts tijdelijk: van 8 mei tot 30 september 2021. Ook alcohol komt deze keer in aanmerking.

Sinds 8 mei, de dag dat de terrassen van cafés en restaurants opnieuw open mochten, zijn restaurant- en cateringdiensten tijdelijk onderworpen aan het verlaagde BTW-tarief van 6%. In tegenstelling tot vorig jaar is de tariefverlaging ook van toepassing op alcoholische dranken. Tot vóór de verlaging bedroeg het tarief 12% (maaltijden) of 21% (dranken).

Ondanks de benaming “restaurantdienst” geldt de maatregel ook voor cafés.

Meer specifiek kunnen ook volgende categorieën het tarief van 6% toepassen:

-       fastfood- en zelfbedieningsrestaurants

-       cafetaria’s in theaters, musea en winkelcentra

-       kantines en bedrijfsmesses

-       hotels of gastenkamers met half- of volpension, ook als het eten op de kamers geserveerd wordt

-       cafés, bars, brasserieën, herbergen, theesalons en discotheken

-       foodtrucks en snackbarauto's

-       traiteurs en bakkerijen met verbruikssalon

-       tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, op een markt of op een beurs

-       begrafenisondernemers die koffietafels organiseren.

“Levering” alcohol blijft 21%

De essentie is het verbruik ter plaatse. Voor afhaalmaaltijden maakt dat in de praktijk geen verschil, want daarvoor gold al een BTW-tarief van 6%. Maar voor alcoholische dranken en bepaalde luxeproducten (kaviaar, kreeft) maakt het wel een verschil, want daarvoor geldt (nog steeds) een tarief van 21% als het niet gaat om een “restaurantdienst” maar alleen om een “levering”.

Ook chips en nootjes aan 6%

Ook voorverpakte producten komen als restaurant- of cateringdienst en vallen dus ook onder het verlaagd tarief van 6 % als ze ter plaatse geconsumeerd worden. Daarbij moeten we denken aan een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes… De fiscus versoepelt daarmee zijn vroegere standpunt. 

Witte kassa aanpassen

De tariefverlaging noopt wel tot een aanpassing van de programmatie van het geregistreerd kassasysteem (GKS) of een aanpassing van het BTW-bonnetje dat men uitreikt aan de klant.

De fiscus wil niet dat de algemene codes aangepast worden (A voor het tarief van 21 %, B voor het tarief van 12 %, C voor het tarief van 6 % en D voor het tarief van 0 %). Enkel de koppeling van de producten aan de verschillende tarieven moet aangepast worden.

In afwachting van die aanpassing kan een herberekening achteraf van de verschuldigde BTW uitgevoerd worden (bijv. door de boekhouder) voor de periode van 8 mei tot de effectieve aanpassing van het GKS, op basis van de geregistreerde gegevens in het systeem (o.a. dagrapporten). De fiscus wijst er wel op dat dan voldoende bewijskrachtige en gedetailleerde gegevens met het oog op controle moeten worden bewaard.

BTW-bonnetjes die geen voorgedrukt vakje bevatten voor het tarief van 6 %, moeten manueel worden aangepast door de vermelding “12 %” te doorstrepen en te vervangen door “6 %”. Aangezien het verlaagd btw-tarief van 6 % een tijdelijke maatregel is, is er geen reden om nieuwe ontvangstbewijsboekjes te bestellen die een nieuw vakje bevatten voor het tarief van 6 %, vindt de fiscus.

 

Bron: Circulaire tijdelijke tariefverlaging