Nieuwe regularisatieronde

11/05/20

07/09/2016 - Op 21 juli 2016 heeft het federaal Parlement een nieuwe wet gestemd tot invoering van een permanent systeem inzake fiscale en sociale regularisatie. Deze wet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 29 juli 2016 en is in werking getreden op 1 augustus 2016. De huidige regularisatieprocedure is een verdere ontwikkeling van de regularisatieprocedure van 2013 met weliswaar enkele grote wijzigingen.

Voor wie en wat?

Zowel particulieren als rechtspersonen kunnen niet–aangegeven inkomsten, sommen, BTW–handelingen, overige inkomsten en sociale zekerheidsbijdragen regulariseren bij het Contactpunt Regularisaties. Daarnaast kunnen ook fiscaal verjaarde kapitalen worden geregulariseerd. Fiscaal – verjaard kapitaal duidt op inkomen en kapitaal dat niet meer kan belast worden wegens fiscale verjaring. Regularisatie verzekert ook strafrechtelijke immuniteit.

Onder overige inkomsten vallen ook inkomsten die moeten worden aangegeven door een oprichter of derde begunstigde van een juridische constructie (trust, stichting of off – shore entiteit) alsook inkomsten van een buitenlandse/overzeese rekening of verzekering.

De aangifte moet volledig zijn en vrijwillig. Dat betekent dat al het niet–aangegeven inkomen en kapitaal moet worden geregulariseerd. Belastingplichtigen waartegen reeds onderzoeken door overheidsinstellingen lopen, zijn uitgesloten van de mogelijkheid tot regularisatie.

Kostprijs

Voor een regularisatie van inkomstenbelastingen en BTW–handelingen is het normaal belastingtarief van toepassing op het ogenblik dat de inkomsten werden behaald of verkregen. Daarenboven is een boete verschuldigd aan een tarief van 20% punten in 2016 waarvan het tarief de komende jaren nog zal stijgen. Stel dat dat een roerend inkomen aan een tarief van 25% diende belast te worden, dan betaalt men 45% (25% + 20%).

Fiscaal verjaarde kapitalen kunnen geregulariseerd worden tegen een heffing van 36 % op het kapitaal, tarief dat ook de komende jaren nog zal stijgen.

Omkering bewijslast

Onder de vorige regularisatieprocedure kon de aangever zelf bepalen welk bedrag moest worden aangegeven. In de huidige procedure moet de aangever zelf jaar per jaar bewijzen dat de inkomsten, sommen, BTW-handelingen en fiscaal verjaarde kapitalen of een gedeelde ervan hun normaal belastingregime hebben ondergaan. Deze moeilijke oefening heeft te maken met de bevoegdheidsverdeling tussen de federale en de regionale fiscus.

In de praktijk zal de aangever moeten bewijzen dat de oorsprong van het kapitaal voortvloeit uit inkomen dat zijn normaal belastingregime heeft ondergaan. Dit bewijs is niet evident en zal wellicht leiden tot praktische problemen. Het ziet er dan ook naar uit dat het Contactpunt Regularisaties hierover nog een praktisch standpunt zal moeten innemen. Voor complexe dossiers zou overigens ook een prefiling kunnen worden ingediend.

Gevolg regularisatie

In principe kunnen alle soorten regularisatiedossiers nu reeds worden ingediend. Enkel voor dossiers met successies zal nog op een samenwerkingsakkoord met de Gewesten moeten worden gewacht (voorzien voor oktober). Bovendien moet voor de Vlaamse erfbelasting nog een apart Decreet door het Vlaams Parlement worden gestemd, maar ook dat zou er spoedig komen.

Als de regularisatieaanvraag wordt goedgekeurd door het Contactpunt Regularisaties dan zal de aangever/belastingplichtige de regularisatieheffing binnen 15 dagen moeten betalen zonder enig voorbehoud. Na betaling zal een regularisatie–attest worden ontvangen dat bewijst dat de belastingplichtige op vrijwillige basisinkomen en/of fiscaal verjaard kapitaal heeft rechtgezet.

Zulk regularisatie-attest verleent zowel fiscale als strafrechtelijke immuniteit.

Tenslotte is de regularisatie–aangifte ook vertrouwelijk. Wanneer, om welke reden dan ook, de regularisatieaanvraag niet zou leiden tot een regularisatie- attest, dan kan het Contactpunt Regularisaties deze informatie onder geen enkel beding overmaken aan de plaatselijke belastingautoriteiten.

Aarzel niet ons te contacteren bij verdere vragen.