Rulingcommissie helpt KMO's met modelaanvragen

11/05/20

 17/03/2016 - Met een ruling kan men voorafgaande zekerheid krijgen over de fiscale effecten van een bepaalde handeling of constructie. Vaak wordt gedacht dat het aanvragen van een ruling vooral iets is voor grote ondernemingen en multinationals. In de praktijk wordt nochtans meer dan de helft van de rulings al aangevraagd door een KMO of een particulier. Maar de rulingcommissie wilde drempel nog verder verlagen.

Daarom heeft ze nu op haar website modelaanvragen geplaatst voor de populairste onderwerpen. Niet alleen wordt uitvoerig omschreven welke informatie de rulingcommissie verwacht van de aanvrager. De modelaanvragen bevatten ook duidelijke voorbeelden van teksten waaraan men zich kan spiegelen om het voorwerp van de aanvraag te omschrijven, de feiten te beschrijven en de aanvraag te motiveren. Sommige kant-en-klare passages kan men letterlijk overnemen.

Voor een ruling over de aftrek van studiekosten wordt bijvoorbeeld gesuggereerd om te verwijzen naar de administratieve commentaar (Com. IB) nr. 52/209, waar de fiscus bevestigt dat kosten van een opleiding aftrekbaar zijn als er een rechtstreeks verband is met het momenteel uitgeoefende beroep en als de evolutie van de techniek bijscholing onontkoombaar maakt of als de opleiding het mogelijk maakt de huidige job met “meer bekwaamheid” te vervullen. En er wordt opgesomd welke details de rulingcommissie wil weten: een functieomschrijving, of de opleiding voltijds is of in het weekend, in binnen- of buitenland, een wijziging van domicilie met zich meebrengt .... Er wordt gesuggereerd dat een attest van de werkgever nuttig is. En dat de eventueel aftrekbare kosten niet alleen het inschrijvingsgeld omvatten maar ook internet, verblijf ter plaatse en transport, zo blijkt uit de modelaanvraag.

Zeven onderwerpen

De andere onderwerpen zijn controlewijziging van een onderneming, fusie door overneming van een onderneming, inbreng van een bedrijfstak in een onderneming, kosten eigen aan de werkgever, partiële splitsing van een onderneming en inbreng van aandelen in een holding.

De modelaanvragen betreffen eigenlijk aanvragen voor een “prefiling”. Dat is
het informele voorbereidende stadium van een ruling.

Voor meer info klik hier