Verzekeringsgift niet langer dubbel belast

11/05/20

18/10/2016 - Na een schenking van een levensverzekeringspolis, zal de begunstigde bij het overlijden van de verzekerde geen erfbelasting meer moeten betalen op het bedrag waarop al schenkbelasting is betaald. Dat werd vrijdag 14 oktober 2016 beslist op de Vlaamse ministerraad, op voorstel van minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein. ‘Onze Vlaamse fiscaliteit moet duidelijk en rechtszeker zijn. Met deze decretale oplossing maken we een einde aan de polemiek over de schenking van levensverzekeringpolissen en vermijden we dat mensen nog langer dubbele belasting betalen.’

Wanneer een verzekeringsmaatschappij bij een overlijden sommen uitbetaalt van een levensverzekeringspolis, dan zijn de begunstigden erfbelasting verschuldigd op dat bedrag. Als een ouder bijvoorbeeld een levensverzekeringscontract heeft afgesloten in het voordeel van een zoon of dochter, dan zal het kind bij het overlijden van de ouder erfbelasting moeten betalen.

Vandaag schenken verzekeringnemers de polis soms nog tijdens het leven aan de begunstigde. Alle rechten als verzekeringsnemer worden dan overgedragen aan het kind, maar de ouder blijft wel het verzekerd hoofd. Het kind krijgt de uitkering pas bij het overlijden van de ouder. Lange tijd werd aangenomen dat zo’n verzekeringsgift tot gevolg heeft dat de begunstigde geen erfbelasting moet betalen bij de uitbetaling. Maar de Vlaamse Belastingdienst beoordeelt dit anders. De erfbelasting blijft verschuldigd op de uitbetaalde som bij overlijden, zelfs wanneer op de schenking al schenkbelasting werd betaald. Dit standpunt lokte veel reactie uit.

Alleen nog erfbelasting op verschil tussen bedrag bij overlijden en bij schenking

Vrijdag 14 oktober 2016 keurde de Vlaamse regering op voorstel van minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein, een decretale oplossing goed om een einde te maken aan de onzekerheid. Voortaan zal het bedrag waarop iemand reeds schenkbelasting betaalde, afgetrokken worden van het bedrag waarop hij/zij erfbelasting moet betalen. Je betaalt dus alleen nog erfbelasting op het verschil tussen de uitkering bij overlijden en de waarde van de polis op het ogenblik van de schenking.

Bart Tommelein: ‘Ik streef naar een redelijke en aanvaardbare Vlaamse fiscaliteit, met duidelijke en rechtszekere oplossingen. Dankzij deze aanpassing zullen mensen na een verzekerinsgift niet langer een dubbele belasting betalen. Zo maken we een einde aan een polemiek die al enkele maanden aansleept.’

Bron