Waardering vruchtgebruik: netto huurrendement i.p.v. OLOs

11/05/20

24/05/2016 - De Dienst voor Voorafgaande Beslissingen (de ‘Rulingcommissie’) heeft einde mei 2016 impliciet aangekondigd dat bij de berekening van de waarde van het vruchtgebruik het niet langer wenselijk is gebruik te maken van een actualisatievoet die gelijk is aan de interestvoet van de OLOs (= Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie) met betrekking tot de duurtijd van het vruchtgebruik.

Beter zou volgens de Rulingcommissie rekening gehouden worden met het netto huurrendement. Het gewijzigde administratieve standpunt komt er op een ogenblik dat de OLO's erg laag staan, wellicht (g)een toeval...

De Rulingcommissie stuurt de belastingplichtige dus thans aan om bij de actualisatie rekening te houden met het netto huurrendement van het betrokken vastgoed, en licht dit in een 'model prefilingaanvraag' als volgt toe:

“Indien de waardebepaling van het vruchtgebruik gebeurt aan de hand van de geactualiseerde verwachte netto-huurwaarde van het onroerend goed over de looptijd van het vruchtgebruik zal de DVB erover waken dat de actualisatievoet met voldoende zin voor realiteit wordt ingeschat. Dienaangaande kan de DVB ermee instemmen dat de actualisatievoet wordt bepaald aan de hand van het netto huurrendement van het betrokken onroerend goed, te berekenen door de netto huurwaarde op jaarbasis van het onroerend goed te delen door de waarde van de volle eigendom van het onroerend goed.

Ter verduidelijking hiervan volgend voorbeeld:
• Bruto huurwaarde: 18.000 EUR
• Netto huurwaarde: 15.000 EUR
• Waarde volle eigendom: 250.000 EUR
• Actualisatievoet te gebruiken in formule: 6 % (= 15.000 / 250.000 x 100)
• Waarde vruchtgebruik bij een looptijd van 20 jaar = (15.000/0,06) x (1- (1/1,06)20) = 172.048,82 OF 68,82 % van de waarde van de volle eigendom.” 

Het is wat jammer dat de Rulingcommissie daarmee ingaat tegen datgene wat de fiscus jarenlang als correct heeft aanvaard, m.n. een actualisatie aan de betreffende OLO. Het is nog maar de vraag of de vastgoeddeskundigen, die gevraagd zullen worden tot waardering van vruchtgebruik over te gaan, deze (eerder eenvoudige maar gewijzigde) berekeningswijze klakkeloos zullen willen overnemen... en wat het oordeel zal zijn van rechters ingeval van afwijkende berekeningsmethodes.