Witte kassa het wordt nu menens

11/05/20

16/08/2016 - Acht maanden na de vernietiging van de regeling over de “witte kassa” (GKS) is het koninklijk besluit met de nieuwe regels gepubliceerd. Sommige horecazaken die op basis van de oude regels geen witte kassa hoefden te gebruiken, zullen nu wel verplicht zijn er een te installeren. Tegelijk heeft de fiscus nog wel een overgangsregeling afgekondigd voor die categorie. Maar vanaf eind oktober of ten laatste begin 2017 is er geen ontkomen meer aan.

Eerst was het de bedoeling dat horecazaken die 10% van hun horeca-omzet haalden uit de verkoop van maaltijden, een zogenaamde witte kassa moesten gebruiken (officieel een “geregistreerd kassasysteem” of GKS). Maar op 14 oktober 2015 vernietigde de Raad van State die regeling. Daarom is de 10%-norm nu vervangen door een drempel van 25.000 euro. Als de jaaromzet uit maaltijden voor verbruik ter plaatse hoger is dan dat bedrag, is een witte kassa verplicht.

Het is echter niet altijd evident naar welke referentieperiode men moet kijken om te bepalen of de drempel overschreden is. Alles hangt af van de datum waarop de horecazaak opgestart is. Ook de datum waarop de kassa effectief in gebruik genomen moet worden, hangt daarvan af. Officieel is de nieuwe regeling van toepassing vanaf 1 juli 2016. Maar dankzij een overgangsregeling die de fiscus bij wijze van tolerantie toestaat, betekent dat nog niet noodzakelijk dat men de witte kassa al op 1 juli effectief moet gebruiken.

Geopend vóór 2015

Als de horecazaak geopend is vóór 2015, komt de referentieperiode overeen met kalenderjaar 2015.

Er verandert niets voor zaken die op basis van de oude regels al een GKS moesten gebruiken en dat ook moeten doen op basis van de nieuwe regels. Zij blijven de kassa gewoon gebruiken. Maar wie voor het eerst op basis van de nieuwe regeling een witte kassa moet gebruiken, krijgt nog tot 1 januari 2017 de tijd om de kassa effectief in gebruik te nemen. Aankoop van de kassa moet in dat geval vóór 1 oktober 2016 gebeuren.

Geopend in eerste jaarhelft van 2015

Als de horecazaak geopend is in de eerste helft van 2015, loopt de referentieperiode van 1 juli 2015 tot 30 juni 2016. Dus een omzet van meer dan 25.000 euro in die periode, brengt de verplichte installatie van een GKS met zich mee.

Voor de ingebruikname van de kassa gelden dezelfde regels als hierboven, inbegrepen een eventueel uitstel tot 1 januari 2017.

Geopend van midden 2015 tot midden 2016

Als de horecazaak geopend is in de tweede helft van 2015 of in de eerste helft van 2016, is de referentieperiode gelijk aan het aantal maanden vanaf de maand na de opening tot midden 2016. Het drempelbedrag moet dan pro rata temporis verminderd worden.

Voorbeeld: opstart op 30 december 2015. De referentieperiode loopt dan van januari tot juni 2016 (zes maanden) en de omzetdrempel bedraagt 12.500 euro (25.000 x 6/12). Idem als men gestart is op 1 december 2015.

Voor de ingebruikname van de witte kassa stelt de fiscus een specifieke overgangsperiode in voor zaken die geopend zijn vanaf 1 januari 2016. De uitbaters moeten zich vóór 1 oktober registreren en ten laatste op 31 oktober hun GKS effectief in gebruik nemen.

Voor zaken die in de tweede jaarhelft van 2015 geopend zijn, acht de fiscus blijkbaar dezelfde regels van toepassing als voor de vorige twee categorieën. Dus wie op basis van een raming van zijn omzet bij de start onder de 10%-drempel bleef maar wel boven de 25.000 euro uitkomt tijdens de nieuwe referentieperiode (zie hierboven), kan nog uitstel krijgen tot 2017. Voor de anderen moet wellicht eerst ook nog bekeken worden welke impact het vernietigingsarrest had op de toepasbaarheid van de oude regeling, maar daarover hult de fiscus zich in stilzwijgen.

Geopend in tweede jaarhelft van 2016

Als de horecazaak geopend is in de tweede helft van 2016, moet de jaaromzet geraamd worden. Wie verwacht de drempel van 25.000 euro niet te zullen overschrijden, is niet verplicht een witte kassa te installeren maar moet daarover wel een verklaring afleggen bij de fiscus. Wie verwacht de drempel te overschrijden, is wel verplicht zich een witte kassa aan te schaffen, dus ook in het eerste jaar dat het café of restaurant bestaat.

Uitbaters die in dat geval verkeren, moeten zich registreren ten laatste op het einde van de tweede maand na de maand van de opstart. Een maand later moeten ze de kassa effectief in gebruik genomen hebben.

Voorbeeld: opstart op 5 juli. Registratie moet dan uiterlijk volgen op 30 september, effectief gebruik van de kassa op 31 oktober.

Merk ook op dat de situatie strikt genomen onduidelijk is voor wie exact op 1 juli gestart is, omdat de tekst van het koninklijk besluit niet helemaal overeenstemt met de uitleg van de regering en de fiscus.

Overschrijding drempel tijdens jaar

Belangrijk is dat het feit dat men onder de drempel blijft tijdens een van de genoemde referentieperiodes (voor op 1 juli 2016 bestaande horecazaken) of op basis van de aanvankelijke raming (voor vanaf 1 juli 2016 opgestarte zaken), nog niet betekent dat men volledig vrijgesteld is van het gebruik van een witte kassa tijdens het lopende jaar. Eigenlijk moet men zijn omzet constant blijven monitoren. En als blijkt dat de jaaromzet toch hoger uitvalt dan 25.000 euro, moet men alsnog een kassa installeren.

De timing is dan dezelfde als in het vorige geval. Uitbaters die in dat geval verkeren, moeten zich registreren ten laatste op het einde van de tweede maand na de maand of het kwartaal waaruit de overschrijding van de drempel blijkt (volgens de btw-aangifte m.b.t. die maand of dat kwartaal). Een maand later moeten ze de kassa effectief in gebruik genomen hebben.

Voorbeeld: uit de aangifte over juli (in te dienen in augustus) blijkt dat in 2016 al voor meer dan 25.000 euro omzet behaald is uit maaltijden. Registratie moet dan uiterlijk volgen op 30 september, effectief gebruik van de kassa op 31 oktober.

Bron: koninklijk besluit van 16 juni 2016, Staatsblad van 26 juni 2016