Vlaanderen hervormt belastingvermindering voor beschermde monumenten
04/07/2018 -Vanaf dit jaar krijgt de belastingvermindering voor beschermde monumenten en landschappen een ruimer toepassingsgebied. Het fiscale voordeel valt ook hoger uit. Althans voor kleinere werken, want het maximumbedrag van de renovatiefactuur wordt afgetopt door de indexering af te schaffen.
Er bestaat al enige tijd een belastingvermindering voor onderhoud en restauratie van beschermde monumenten en landschappen. Die materie is een gewestbevoegdheid, en het Vlaamse Gewest maakt daar nu gebruik van om de belastingvermindering te hervormen.
Voor het merendeel betekent dat goed nieuws. De regeling wordt namelijk versoepeld op vier punten.
Openstellen is niet meer nodig
Om te beginnen vallen twee beperkingen weg. Het is niet langer verplicht het monument of het landschap open te stellen voor het publiek. En het is niet langer verboden het gebouw te verhuren.
Voorts komt een groter aantal onroerende goederen én een groter aantal werken in aanmerking. Ook een stads- of dorpsgezicht, een tuin of een archeologische site kan voortaan recht geven op de belastingvermindering
(als die beschermd zijn op basis van het Erfgoeddecreet). En het is niet meer vereist dat het om werken gaat waarvoor een bouwvergunning nodig is.
Het gevolg is dat ook minder ingrijpende renovaties of onderhoudswerken in aanmerking komen.
Vermindering van 40% i.p.v. 30%
Ten slotte zal het fiscale voordeel in heel wat gevallen hoger uitvallen.
Voortaan telt immers de volledige kostprijs van de werken mee (tot nu toe mocht maar 50% van de factuur in rekening gebracht worden). En de vermindering zelf wordt van 30% op 40% gebracht. Voorbeeld: een renovatiefactuur van 20.000 euro levert een fiscaal voordeel op van 8.000 euro (25.000 x 40%). Onder het oude systeem bedroeg het voordeel maar 3.000 euro (20.000 x 50% x 30%).
Gedaan met indexering
Er is echter ook slecht nieuws. Het maximale voordeel wordt immers beperkt. Dat gebeurt door de indexering af te schaffen. Volgens de wet mag men ten hoogste een bedrag van 25.000 euro in rekening brengen. Maar door indexering van dat basisbedrag was het effectieve maximum intussen al opgelopen tot 39.150 euro. Door het afschaffen van de indexering vallen we terug op het basisbedrag van 25.000 euro. Officieel is dat vooral gedaan om het fiscale voordeel af te stemmen op de erfgoedpremie. Het basisbedrag van die premie ligt immers ook op 25.000 euro. De Vlaamse regering ziet de afschaffing van de indexering niet als een belangrijke inperking van de steunmaatregel. Want voor duurdere werken is er nog altijd de premie. In de ogen van de regering is de belastingvermindering vooral bedoeld voor kleinere werken, waarvoor de eigenaar niet de moeite wil doen om de procedure voor het aanvragen van de premie te doorlopen.
Een tweede beperking is dat de volledige belastingvermindering nog maar één keer per monument toegepast kan worden. Als er meerdere eigenaars zijn, moet het fiscale voordeel dus verdeeld worden over alle eigenaars.
Het is niet meer mogelijk dat elke eigenaar het volledige voordeel krijgt.
De nieuwe regeling is van toepassing vanaf inkomstenjaar 2018.
Bron: Decreet van 20 april 2018, Staatsblad van 16 mei 2018