Oldtimer pas vanaf 30 jaar
08/08/2017 - Samen met de ‘vergroening’ van de verkeersbelasting voor lichte vrachtwagens heeft de Vlaamse regering ook het fiscale statuut van oldtimers aangepast.
Na de gewone personenauto’s wordt nu ook de verkeersbelasting voor lichte vrachtwagens (bestelwagens) hervormd in Vlaanderen. Naast het gewicht (MTM) wordt voortaan ook rekening gehouden met een reeks ecologische factoren. Er is een onderscheid tussen de categorie tot 2500 kg MTM en die van 2501 tot 3500 kg. In het eerste geval wordt het basistarief gecorrigeerd in functie van de euronorm van het voertuig, het type brandstof, de aanwezigheid van een roetfilter en de CO2-uitstoot. Voor de tweede categorie zijn de euronorm en de roetfilter de enige factoren.
Groene verkeersbelasting nu ook voor lichte vrachtwagens
Er zijn ook nieuwe vrijstellingen voor elektrische voertuigen, plug-in hybrides en voertuigen op aardgas (CNG) en waterstof. Voor LPG wordt een vermindering toegepast.
De nieuwe tariefstructuur geldt voor auto’s die ingeschreven worden vanaf 1 juli 2017 (ook als het om een tweedehandsvoertuig gaat). Wagens die al vóór die datum ingeschreven werden, blijven onderworpen aan de oude tarieven. De verminderingen en vrijstellingen voor LPG, aardgas en elektriciteit worden wel retroactief toegepast.
Zoals steeds geldt de hervorming van de verkeersbelasting niet voor leasingvoertuigen, omdat daarvoor een akkoord met de andere gewesten nodig is.
Categorie ‘oldtimer’ uitgebreid en ingeperkt
Nieuw is tevens dat het statuut van oldtimer – dat tot nu toe alleen bestond voor personenwagens – opengesteld wordt voor alle andere categorieën voertuigen. Ook lichte (en zelfs zware) vrachtwagens komen voortaan in aanmerking voor het gunsttarief van 36,53 euro in de verkeersbelasting. De vroegere aparte categorie voor oude militaire voertuigen is daardoor overbodig geworden en wordt geschrapt.
Daartegenover staat dat de leeftijdsgrens om van een oldtimer te kunnen spreken, opgetrokken wordt van 25 tot 30 jaar, naar Europees voorbeeld. Er is wel een overgangsregeling. De leeftijdsgrens stijgt slechts geleidelijk, met één jaar per jaar. Voertuigen die al 25 jaar oud waren op 1 juli 2017 (of juister: waarvan de eerste inschrijving al meer dan 25 jaar achter ons ligt), verliezen daardoor het oldtimerstatuut niet.