Van NEDC naar WLTP: geen fiscaal nadeel

07/05/20

05/04/2019 - De officiële CO2-uitstoot van nieuwe automodellen wordt tegenwoordig gemeten volgens een nieuwe testprocedure: WLTP (Worldwide Harmonised Light vehicle Test Procedure). Die vervangt de oude NEDC-norm (New European Driving Cycle). De nieuwe testcyclus is strenger, wat betekent dat in de meeste gevallen de gemeten uitstoot hoger zal uitvallen. Eenzelfde auto zal dus (meestal) méér uitstoten volgens de nieuwe dan volgens de oude norm. Gemiddeld blijkbaar 20% meer.

Omdat de autofiscaliteit in grote mate bepaald wordt door de CO2-uitstoot (aftrek autokosten, voordeel van alle aard, verkeersbelasting enz.), levert de nieuwe testmethode op papier een fiscaal nadeel op. Een nieuw automodel zou dan gediscrimineerd worden ten opzichte van een oud.

Maar zover komt het niet. De fiscus aanvaardt dat voorlopig de oude NEDC-waarden de basis van de autofiscaliteit blijven. Praktisch levert dat geen grote problemen op omdat ook voor nieuwe modellen nog altijd een NEDC-waarde bestaat. De autoconstructeurs moeten de WLTP-waarden namelijk omrekenen naar de oude NEDC-standaard volgens een officiële Europese correlatietool.
Dat is bedoeld om vergelijking met oudere modellen mogelijk te maken.
Het resultaat van die omrekening is weliswaar een puur theoretische waarde (men spreekt van “NEDC 2.0”) maar ligt hoe dan ook lager dan het WLTP-cijfer (in de meeste gevallen).

Kijken naar gelijkvormigheidsattest

Op het gelijkvormigheidsattest van een nieuw automodel staan in principe beide waarden, onder code 49. Voor de fiscaliteit moet men dus niet kijken naar het inschrijvingsbewijs, waarop in principe alleen de WLTP-waarde staat.

Tot eind 2020 mag nog de gunstigere NEDC-waarde (gemeten of omgerekend) gebruikt worden als basis voor de autofiscaliteit.

De fiscus verduidelijkt dat nu voor het eerst officieel in de update van de FAQ (Frequently Asked Questions) over het voordeel van alle aard voor een bedrijfswagen. Hetzelfde principe geldt overigens voor de gehele autofiscaliteit.

Bron:(nr. 41) ; zie http://wltpfacts.eu/