Nieuwjaarscadeau mag 40 euro kosten
27/12/2018 - Als een werkgever cadeaus geeft aan zijn werknemers, hoeven die laatsten daar geen belasting op te betalen. De fiscus beschouwt het cadeau niet als een voordeel van alle aard. Maar de kost van het cadeau blijft aftrekbaar voor de werkgever. De normale regeling voor “sociale voordelen” is dus ook niet van toepassing.
Er zijn wel enkele voorwaarden. De belangrijkste is dat de fiscus maximumbedragen oplegt. Die maxima worden nu verhoogd. Ze variëren nog steeds volgens de gelegenheid.
Bij een jaarlijks terugkerend feest mag voortaan een cadeau van 40 euro gegeven worden. Tot nu toe lag het grensbedrag op 35 euro. Voorbeelden van dergelijke feesten zijn Kerstmis, Nieuwjaar, een verjaardag of het patroonsfeest van de sector. Het maximum geldt per jaar en per persoon.
Voor Sint-Niklaas – of een gelijkaardig feest, bijvoorbeeld Sint-Maarten – is het maximum ook 40 euro maar het geldt niet per persoon. Er mag elk jaar 40 euro gegeven worden aan de werknemer én 40 euro aan elk van zijn/haar kinderen.
Bij een eervolle onderscheiding mag 120 euro geschonken worden per jaar en per werknemer. Het limietbedrag wordt dus opgetrokken met 15 euro.
245 euro voor huwelijk
Naar aanleiding van een huwelijk (of wettelijk samenwonen) mag het iets meer zijn: 245 euro. Het oude grensbedrag was slechts 200 euro.
Voor een geschenk naar aanleiding van een pensionering ten slotte bedraagt het maximum 40 euro per volledig dienstjaar dat in de onderneming gepresteerd is. Als de werknemer in kwestie nog geen drie jaar werkt voor de onderneming, mag hij/zij toch altijd een geschenk ter waarde van 120 euro krijgen.
De geschenken waarover het gaat, zijn niet alleen cadeaus “in natura”.
Ook geschenken in geld en cadeaucheques of -bons komen in aanmerking.
Geschenken van geringe waarde
Voor de belastingvrijstelling (niet voor de aftrekbaarheid!) bestaat nog een aparte regeling. “Geschenken van geringe waarde” worden hoe dan ook beschouwd als een “sociaal voordeel” en zijn als zodanig vrijgesteld in hoofde van de werknemer.
Wat een “geringe waarde” is, hangt af van de omstandigheden. Maar als algemene regel geldt dat 50 euro (of minder) in elk geval een “geringe waarde” is. Een cadeau voor Nieuwjaar mag dus ook 50 euro kosten in plaats van 40 zonder de vrijstelling in het gedrang te brengen. Maar voor de aftrekbaarheid bij de werkgever geldt niet noodzakelijk hetzelfde.
Limiet overschreden: alles belastbaar
Als het grensbedrag overschreden wordt, valt de gunstregeling volledig weg: het volledige bedrag wordt belastbaar (bij de werknemer) en niet-aftrekbaar (voor de werkgever), niet alleen het gedeelte dat het maximum overschrijdt.Ook cadeaus voor bedrijfsleiders vallen onder de regeling. Ook die cadeaus blijven dus belastingvrij onder dezelfde voorwaarden
De nieuwe maxima zijn met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 januari 2018.