Gunsttarief nu ook voor bruggepensioneerden

11/05/20

20/07/2016 - Uitkeringen van een aanvullend pensioenkapitaal (dat is opgebouwd met werkgeversbijdragen) worden belast aan een gunsttarief van 10%. Er is wel een strenge voorwaarde: de betrokkene moet “effectief actief” gebleven zijn tot aan de wettelijke pensioenleeftijd (in principe 65 jaar).

Die voorwaarde had als gevolg dat “werklozen in SWT” (sinds 2012 spreken we niet meer van brugpensioen maar van “werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag”, kortweg SWT) uitgesloten zijn van het gunsttarief. Zij zijn immers niet meer “effectief actief”.

Beschikbaar, dus effectief actief

Maar sinds 1 januari 2015 zijn werklozen in SWT verplicht om beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt. Dat houdt in dat de betrokkenen ingeschreven blijven als werkzoekende en zich laten begeleiden. De fiscus aanvaardt nu dat die beschikbaarheid gelijkgesteld kan worden met “effectieve activiteit”. Op die manier belet het SWT-statuut dus niet langer de toepassing van het gunsttarief van 10%.

Als de betrokkene daarentegen een uitzondering gekregen heeft op de verplichte beschikbaarheid, wordt hij logischerwijze niet meer als “effectief actief” beschouwd. In de regel is het tarief dan 16,5%.

De gelijkstelling is ook niet van toepassing op “bestaande” werklozen in SWT, d.w.z. diegenen die toegetreden zijn tot het stelsel vóór 1 januari 2015. Zij hoeven niet beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt. Bijgevolg kunnen zij ook niet als “effectief actief” beschouwd worden.

Het nieuwe standpunt van de fiscus komt overigens niet als een verrassing. “Gewone” werklozen (geen SWT) die actief op zoek zijn naar een job, dus beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, werden ook al gelijkgesteld met effectief actieven.

Bron: Bericht in het Staatsblad van 11 juli 2016, p. 43490.