Fiscus wordt strenger voor relatiegeschenken
03/07/2017 - De fiscus heeft zijn standpunt over het BTW-regime van relatiegeschenken geactualiseerd. Hij wil blijkbaar niet dat daarmee overdreven wordt. In grote lijnen blijven de principes weliswaar ongewijzigd. En er zijn ook welkome versoepelingen. Zo aanvaardt de fiscus nu ook dat een voucher als relatiegeschenk gegeven wordt.
Dat een onderneming iets gratis weggeeft, belet in principe niet dat er BTW op verschuldigd is. Maar er zijn interessante uitzonderingen. Zo hoeft er geen BTW aangerekend te worden (of hoeft geen BTW-aftrek herzien te worden) op relatiegeschenken. De BTW-administratie spreekt van een “handelsgeschenk”. We spreken dan van een klein cadeau dat aan beroepsrelaties gegeven wordt als nieuwjaarsgeschenk, om goodwill te creëren of als blijk van appreciatie van een goede samenwerking.
Er zijn natuurlijk voorwaarden. Zo mag het geschenk maar een geringe waarde hebben. Vijftig euro (zonder BTW) is al jaren het maximum, en daar verandert ook deze keer niets aan. Het bedrag wordt dus niet geïndexeerd. De maatstaf is de “normale waarde” als er geen aankoopprijs bekend is.
Eén per jaar en per beroepsrelatie
Nieuw is wel dat de fiscus een limiet stelt aan het aantal geschenken. Eén geschenk per jaar en per beroepsrelatie is voor de fiscus het maximum. Dat geldt ook als de waarde van het geschenk ver onder de 50 euro blijft. Twee geschenken van 25 euro in plaats van één van 50 euro mag dus niet.
Een andere nieuwigheid is dan weer positief. Ook een voucher mag voortaan gegeven worden als relatiegeschenk. Een boekenbon of een cadeaubon die recht geeft op een bioscoopticket, een saunabeurt of een luchtdoop, valt dus ook onder de regeling.
Voor de rest blijven de gekende voorwaarden van kracht. Zo mag men geen sterke drank als relatiegeschenk geven indien men BTW (of verwerping van de BTW-aftrek) wil vermijden. Onder sterke drank (“geestrijke dranken”) begrijpt de fiscus whisky, cognac, jenever, likeur…
Cadeaus voor personeel
De nieuwe regel van maximaal één geschenk per jaar per persoon geldt ook voor geschenken aan het personeel of aan de kinderen van het personeel, met dien verstande dat het personeelslid en zijn/haar kinderen elk apart meetellen, dus elk één cadeau per jaar mogen krijgen.