6% BTW voor afbraak en heropbouw: promotoren vallen dan toch niet helemaal uit de boot
Na de inperking van het BTW-regime voor afbraak en heropbouw begin dit jaar, volgt nu opnieuw een (kleine) uitbreiding. Als het resultaat van de werken een woning is die bestemd is voor langdurende verhuur aan particulieren, is het 6%-tarief toch van toepassing.
Als een gebouw gesloopt wordt en op dezelfde plaats een woning verrijst (of herrijst), komen die werken al enige tijd in aanmerking voor het BTW-tarief van 6%. Met ingang van 1 januari 2024 werd de regeling wel herschreven. De speciale gunstigere regeling voor de 32 centrumsteden (minder strenge voorwaarden) viel weg en bouwpromotoren werden uitgesloten uit de algemene regeling. Die bleef dus (afgezien van sociale huisvesting) in essentie gereserveerd voor particuliere bouwheren die zelf hun eigen woning laten bouwen (zie ons artikel “Sloop en heropbouw: bouwpromotoren verliezen verlaagd BTW-tarief”).
Verhuur aan particulieren
Maar nu worden de regels toch weer een klein beetje versoepeld. Het verlaagd BTW-tarief van 6 % wordt voortaan ook toegestaan voor de afbraak en heropbouw van woningen die zijn bestemd voor langdurende verhuur als hoofdverblijfplaats aan particulieren. Daarmee wil de regering de bouw van huurwoningen aanmoedigen, gezien de krapte op de huurmarkt. Bouwpromotoren krijgen zo ook opnieuw (gedeeltelijk) toegang tot het stelsel.
Let wel: woningen die na de afbraak/heropbouw verkocht worden, blijven uitgesloten van het gunstregime.
Technisch luiden de voorwaarden dat de handelingen betrekking moeten hebben op een gebouw dat na de uitvoering van de werken door de bouwheer als woning wordt verhuurd aan een natuurlijke persoon die er zonder uitstel zijn domicilie zal hebben, en dat een totale bewoonbare oppervlakte heeft van niet meer dan 200 m². De huur moet minstens vijf jaar duren (niet noodzakelijk aan dezelfde persoon).
De maatregel zal naar verwachting van toepassing zijn vanaf 1 juni 2024.
Bron: amendementen 45 tot 47 op het ontwerp van wet houdende diverse fiscale bepalingen