Voordeel gratis woning vermenigvuldigd met 2 i.p.v. 3,8
20/11/2018 - Bedrijfsleiders die een woning ter beschikking gesteld krijgen van hun vennootschap, betalen sinds kort minder belasting op dat voordeel in natura. Dat is het gevolg van rechtspraak die de vroegere regeling discriminerend vond. In reactie daarop bereidt de regering nu ook een wetswijziging voor. De oude regel dat het belastbare voordeel met 3,8 vermenigvuldigd moet worden, wordt vervangen door vermenigvuldiging met een factor 2. En er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen terbeschikkingstelling door een vennootschap en door een natuurlijke persoon.
Als een natuurlijke persoon een gebouw gratis ter beschikking stelt van een werknemer, dan wordt die laatste belast op een voordeel van alle aard.
Dat wordt forfaitair berekend volgens de formule: geïndexeerd kadastraal inkomen × 100/60. Maar als een rechtspersoon het onroerend goed ter beschikking stelt, bijvoorbeeld aan de bedrijfsleider, was de formule tot voor kort: geïndexeerd kadastraal inkomen × 100/60 × 3,8. Eenzelfde woning leverde dus voor de gebruiker een 3,8 maal hogere belasting op wanneer de woonst ter beschikking gesteld werd door een vennootschap in plaats van door een natuurlijke persoon.
Onderscheid tussen rechtspersoon en natuurlijke persoon valt weg
Voor dat onderscheid tussen rechtspersonen en natuurlijke personen was nooit een echte verantwoording gegeven. Daarom weigerde de rechtspraak het onderscheid nog te maken, wegens ongeoorloofde discriminatie. In de praktijk had dat als gevolg dat men voor terbeschikkingstelling door rechtspersonen terugviel op hetzelfde regime als voor terbeschikkingstelling door natuurlijke personen. De fiscus en de minister hebben zich daar begin dit jaar ook officieel bij neergelegd (zie ons artikel “Voordeel gratis woning niet meer met 3,8 vermenigvuldigd: het is nu officieel”).
Maar daarbij zou het niet blijven. De regelgeving moest nog formeel aangepast worden. Het was de bedoeling een compromis te zoeken tussen de oude situatie (vermenigvuldiging met een factor 3,8 voor een woning van de vennootschap) en de nieuwe situatie die ontstaan was als gevolg van de recente rechtspraak (vermenigvuldiging met een factor 1 in alle gevallen).
Het resultaat is dat voortaan vermenigvuldigd zal moeten worden met een factor 2. De nieuwe formule is dus KI × 100/60 × 2. En die regel is van toepassing in alle gevallen. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid meer gemaakt zal worden tussen terbeschikkingstelling door rechtspersonen en door natuurlijke personen. Voor die laatste categorie komt de nieuwe regeling dus neer op een belastingverhoging (en eigenlijk ook voor de eerste categorie, in vergelijking met de situatie die was ontstaan na de recente rechtspraak).
Daarnaast wordt ook geen onderscheid meer gemaakt tussen een kadastraal inkomen van meer of minder dan 750 euro. Voor woningen met een laag kadastraal inkomen werd vroeger vermenigvuldigd met 1,25 in plaats van 3,8. Maar die uitzonderingsregeling valt weg. Ook in die gevallen moet voortaan vermenigvuldigd worden met 2.
Het koninklijk besluit dat de nieuwe regeling moet formaliseren, wordt verwacht voor het einde van het jaar.
Bron: beleidsnota van de minister van Financiën van 29 oktober 2018, p. 30-31.